Fertilitetsfremmende teknik

Hjælp til kæbespændinger og stress i kroppen

Har du hovedpine, nakkespændinger, vægtproblemer, søvnløshed, hormonelle forstyrrelse -og fertilitetsproblemer, kan kæben være årsagen. Mange ved nemlig ikke, at forskellige symptomer kan komme af kæbespændinger.

Hvad kommer kæbespændinger af?

Kæbespændinger kan skyldes en fysisk belastning fra nakken, øjnene eller tænderne.

Kæbeproblemer ses ofte efter langvarig skærmforbrug, piskesmæld, hjernerystelse, tandproblemer, slag på kæben eller fald.  

Men de kan også skyldes en psykisk belastning fra svære følelser som vi bider i os og holder på. 

Kæbeleddet og de omkringliggende muskler bliver påvirket af psykisk traume, angst, stress, vrede og frustrationer. Når vi skal kontrollere svære følelser, benytter vi kæben til at bide tænderne sammen for at “klarer situationen”. Er du i konflikt med dine omgivelser, vil du automatisk bide hårdt sammen.

Kæbespændinger påvirker mange funktioner i kroppen, også vores hormoner

Bider vi unødigt hårdt sammen, overstimulerer vi trigeminusnerven. En overstimuleret trigeminusnerve vil også påvirke retikularis og hypothalamus, som er kroppens overordnede center for hormonproduktion. 

Symptomerne på kæbeproblemer kan derfor være så forskellige som hårdt sammenbid, asymmetrier i kropsholdningen, fordøjelsesproblemer, overvægt, tinnitus, ekstrem træthed, hormonelle forstyrrelser-og fertilitetsproblemer. Derfor har kæbeleddet og kæbemuskulaturen en enorm indflydelse på vores krop og dens funktioner. 

Derfor giver det mening for mig at behandle kæbeproblemer som noget af det første, hvis du er ufrivilligt barnløs og kan svare ja til en eller flere indikationer på kæbeproblemer.

Kæbe-bækkenet relation 

Hvis du har kæbespændinger, kan du også måske mærke stivhed, smerte eller spændinger i lænden eller hofterne. Det er meget normalt og skyldes den tætte forbindelse, som kæben og bækkenet har med hinanden. 

Forbindelsen mellem kæben og bækkenbunden begynder allerede før vi bliver født. Omkring uge 3 i menneskets udvikling, danner embryonet to fordybninger ved siden af hinanden, hvoraf den ene bliver åbning til munden og den anden åbning til urinrøret, anus -og reproduktionsorganerne. Disse to områder bliver ved med at være forbundet og har en tæt kommunikation, selvom rygsøjlen vokser og udvikler rummet mellem de to. 

Kæbespændinger kan også påvirke dura mater- en hjernehinde der beskytter hjernen og rygmarven og holder hjernevæsken på plads. Påvirkning af dura mater kan bl.a. også medvirke  til spændinger i bækkenet og  hormonforstyrrelser.

Stress og muskelaktivitet

Forskning i bækkenbundsmuskelaktivitet viser, at sammentrækning i kæbemuskler og bækkenbundsmuskler normalt forekommer sammen. Studiet gik ud på at vise en gruppe mennesker en følelsesfremkaldende film og måle på muskelaktivitet hos dem. 

Resultater viste at muskelaktiviteten i kæben og bækkenbund steg samtidig ved truende filmklip, hvilket betyder, at stress kan have en negativ indvirkning på muskelspænding i begge områder. 

Spændinger i bækkenet forhindrer blodstrømning i bækkenet og underlivet. Det kan have en negativ påvirkning på forskellige funktioner i livmoder, æggeleder og æggestokke. Det kan også have  en stor indflydelse på livmoderens slimhinder. Dårlige / tynde slimhinden i livmoderen er en hyppig årsag til barnløshed, da ægget ikke kan fæstne sig.

Vejrtrækning 

Den måde, vi trækker vejret på, påvirker blandt andet vores hormonelle balance. Hypothalamus er en samling af punkter placeret i mellemhjernen. Den styrer mange funktioner, herunder vores temperaturregulering, seksuelle adfærd, frygt og vrede, stofskiftet, tørst og sult samt den hormonelle produktion.

Vi skal trække vejret gennem næsen. Trækker vi vejret gennem munden, overstimuleres hypothalamus, fordi den ikke køles af luftstrømmen gennem næsen. Dermed opstår en ubalance i dens funktion. Det er grunden til, at vejrtrækningen og kæbeledets stilling kan give gener såsom dårlig søvnkvalitet, nervøsitet og anspændthed, men også påvirke fertiliteten.

Ud over at hjælpe dig med forskellige fysiske afspændende behandlinger kan jeg guide dig på forskellige måder, hvorpå du kan ændre vejrtræknings vaner, så der kommer bedre balance i dit hormonsystem.

Behandling af kæbespændinger
Jeg behandler med posturologi – et område, der undersøger, beskriver og behandler kropsholdning. Jeg har derfor gode forudsætninger for at bestemme sammenhæng mellem kæbespændinger og symptomer andre steder i kroppen – også de psykiske.