Har du “fertilitets-stress”?

Når graviditetstesten måned efter måned viser negativ, er det svært for de fleste at bevare ro og optimisme.  

Barnløshed er for mange kvinder og par meget udfordrende for både psyken og kroppen. Følelser af chok, tristhed, magtesløshed, vrede, frustration og mistillid kan mærkes i både psyken og kroppen, som stress. Jeg kalder det for “fertilitets-stress”. 

Stress påvirker dig og din fertilitet

Vi ved at stress påvirker kroppen negativt. Stress er lige så farligt som rygning og er årsagen til mange livsstilssygdomme, fx kræft, diabetes, depression og hjertekarsygdom. Undersøgelser af par med fertilitetsproblemer har en højere tendens til at udvikle lavt selvværd og depression i forhold til par som har normal fertilitet. 

I et forsøg, har forskere fra University of Louisville School of Public Health and Information Sciences  fundet ud af, at kvinder, der føler sig stressede, mens de har ægløsning, har 40 % mindre chance for at undfange i den cyklus end i en måned, de ikke føler sig stressede. Du kan læse mere om forsøget her.

Forskning viser også, at stress fra barnløshed og spontan abort kan også have en yderligere negativ indflydelse på fertilitet. Stress og fertilitetsproblemer kan hurtigt blive til en ond cirkel. 

Ved første møde i min klinik, ser jeg mange kvinder med stress symptomer i forbindelse med barnløshed. Typisk er der tale om kropslige sammentrækning i form af hovedpine, kæbespændinger, smerter og i værste tilfælde vulvodyni, som er en meget generende lidelse hvor man oplever ufrivillige muskelsammentrækning i skeden. 

Kroppen vil overleve og er nødt til at prioritere -derfor bliver du ikke gravid

Når kroppen er så overvældet af stress, er den nødt til at gå i alarmberedskab for at overleve. Der dannes mere kortisol ( også kaldes “stresshormon” )  i binyrerne, fordi det sætter kroppen i stand til at tackle stress-situationer bedre. Samtidig bliver aktiviteter i hypofysen, hypothalamus og gonade aksen lukket ned for at spare på kroppens ressourcer. Det er en smart løsning for at kroppen kan overleve stress, men det forstyrrer forbindelsen mellem hjernen og æggestokkene og forårsager uregelmæssigheder i cyklussen og hormonelle balance. 

Kroppens er nu i en tilstand, hvor den skal beskytte sig selv, så du kan overleve. Det prioriterer den ud over alt andet. Med andre ord, kroppen er ikke i stand til at tage imod en graviditet. Tværtimod, vil den gøre alt den kan for at undgå det, selv om du forsøger med medicinsk fertilitetsbehandling og vitaminpiller. 

I et forsøg, har forskere fra University of Louisville School of Public Health and Information Sciences  fundet ud af, at kvinder, der føler sig stressede, mens de har ægløsning, har 40 % mindre chance for at undfange i den cyklus end i en måned, de ikke føler sig stressede. Du kan læse mere om forsøget her.

Stress i forbindelse med iVF

Det er forskellige, hvordan man reagerer på de forskellige præparater, men de fleste oplever søvnproblemer, træthed, irritabilitet og koncentrationsbesvær.

For nogle kvinder er der svære følelser forbundet med at tage medicin. Måske går det imod dine overbevisninger om sundhed.

Det er efterhånden flere fertilitetsklinikker som tilbyder psykoterapi til deres patienter. Mange private klinikker har deres egen psykoterapeut tilknyttet og den første session er ofte inkluderet i deres behandling.  Det er en udvikling, som går i den rigtige retning og et tegn på at stress under fertilitetsbehandling er noget som bliver taget alvorligt. 

Effektiv stress behandling til en bedre fertilitet

Stress optræder i psyken som negative baggrundsfølelser, der kan blive aktiveret af hvad som helst og underminere vores følelse af tryghed og elskelighed og værdighed, men også i kroppen som spændinger, søvnproblemer, hovedpine og smerter. Vores krop er også en del af sindet og er intelligent på den måde at den er meget samarbejdsvillig hvis den får den rigtig opmærksomhed. Derfor er det meget klogt at have kroppen med når vi behandler stress.   

I min klinik har jeg valgt at inkludere årsag og traumeforløsende metoder som en del af Naturlig Fertilitetsbehandling forløbet. Her vil jeg bruge første session på at skabe nye, positive oplevelser omkring at være i fertilitetsbehandling, fordi nervesystemet er på vagt. Det handler om at hjælpe kroppen til at åbne op igen og begynde at tage imod. 

Behandlinger kræver ikke lange samtaler på den måde, du måske kender fra at gå til en psykolog, men går ind og skabe ro i nervesystemet, klarhed, vitalitet og balance i kroppen. Psyken er i sindet og sindet er i kroppen. Healing af stress finder derfor sted i begge aspekter på samme tid. Behandling handler om at hjælpe kroppen til at åbne op igen og begynde at tage imod. Resultaterne for naturlig fertilitetsbehandling i 2021/22 findes her

Mød Copenhagen Natural Fertility

Vanessa Hudson

Jeg hedder Vanessa, og det er mig som skriver her på Inspiration og Viden. Min mission er at gøre dit naturlige fertilitet så nemt som muligt, og at oplyse dig om alt den spændende forskning, som viser at naturlig fertilitet er muligt.

Jeg hjælper dig til naturlig fertilitet og sund graviditet. Igennem 16 år har jeg hjulpet kvinder ud af barnløshed og jeg kan også hjælpe dig.

Skriv en kommentar