At få en diagnose om infertilitet kan være traumatisk -Forbindelsen mellem traume, søvnforstyrrelse og fertilitetsproblemer

Traume og stress er en del af livet for mange mennesker, og deres indvirkning på vores velbefindende kan være omfattende. En af de områder, hvor traumer og stress kan have betydelige negative konsekvenser, er vores søvnkvalitet. Denne blog vil udforske sammenhængen mellem traume, natsøvn og fertilitet og se på, hvordan behandlingsmetoder som bilateral stimulation og healing kan hjælpe med at lindre traumatiske virkninger.

Traume og natsøvn

Når vi har oplevet traumer eller ekstremt stressende begivenheder, kan vores søvn påvirkes negativt. Mange mennesker med traume oplever søvnforstyrrelser som mareridt, hyppige opvågninger og problemer med at falde i søvn. Disse forstyrrelser kan resultere i manglende eller utilstrækkelig REM-søvn, som er en afgørende fase i søvnens naturlige cyklus. REM-søvn er forbundet med konsolidering af følelsesmæssige minder og den psykiske restitution, der foregår i løbet af natten. Når REM-søvnen forhindres, kan det forværre traumet og stressen og få konsekvenser for vores generelle velbefindende.

Traume og fertilitet

Forskning har også vist, at traume og stress kan have en negativ indvirkning på fertiliteten hos både mænd og kvinder. Det er velkendt, at stresshormoner kan påvirke ægløsning og sædkvalitet, hvilket kan gøre det vanskeligere at opnå graviditet. Derudover kan nedsat søvnkvalitet som følge af traume forværre fertilitetsproblemer. Søvnmangel kan øge niveauet af stresshormoner i kroppen og nedsætte produktionen af forplantningshormoner, hvilket igen kan forringe fertiliteten.


Redskaber til modgang, stress og traume

En metode, der har vist sig at være effektiv til at afhjælpe traumer og dets virkning på søvnkvalitet og fertilitet, er bilateral stimulation. Dette er en del af en behandlingsmetode, der kaldes Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR). EMDR involverer en terapeutisk proces, hvor øjenbevægelser, lyd eller taktil stimulation bruges til at hjælpe patienten med at bearbejde traumatiske minder og genoprette en mere sund søvnkvalitet. Bilateral stimulation siges at stimulere hjernens hæmisfærer og hjælpe med at reducere traumets indvirkning på vores nervesystem.

EMDR er blevet anerkendt af WHO som en af de bedste behandlingsterapier til behandling af især stress relaterede lidelser. Flere amerikanske fertilitetsklinikker tilbyder EMDR til deres patienter til behandling af stress under fertilitetsbehandling.

Healing er en anden vigtig komponent i behandlingen af traumer. Gennem healing kan traumatiske minder integreres og transformeres, hvilket muliggør helbredelse af både sind og krop. Healing kan opnås gennem forskellige metoder som terapi, mindfulness, meditation og øvelser, der fremmer selvpleje.

Posturologi er en behandlingsmetode, der studerer kroppens postur og balance i forhold til nervesystemet. Når det kommer til psykisk traume, kan posturologi være nyttig på flere måder.

Først og fremmest kan psykisk traume ofte påvirke kroppens postur og balance, da det kan medføre muskelspændinger, ubalancer og ændret kropsfornemmelse. Posturologi kan hjælpe med at genoprette korrekt postur og balance ved at arbejde med kroppens proprioceptionssystem, som er ansvarlig for kropsbevidsthed og balancekontrol.

Desuden kan posturologi også bidrage til at forbedre den psykiske tilstand hos en person, der har været udsat for traume. Behandlingen kan hjælpe med at reducere angst, stress og følelsesmæssige spændinger ved at stimulere specifikke punkter på kroppen, der er forbundet med det autonome nervesystem.

Alt i alt kan posturologi hjælpe med at genetablere kroppens fysiske og følelsesmæssige balance, der kan være blevet forstyrret som følge af et psykisk traume. Det kan hjælpe med at lindre symptomer såsom angst, søvnforstyrrelser og muskelsmerter, og øge personens generelle velvære og livskvalitet.

Traume forsinker helingsprocessen

Traume og stress kan påvirke vores natsøvn og forringe fertiliteten. Manglende REM-søvn som følge af traumer kan forværre følelsesmæssige problemer og forsinke helingsprocessen. Heldigvis er der metoder som bilateral stimulation , posturologi og healing, der kan hjælpe med at afhjælpe traumatiske virkninger på søvn og fertilitet.

Hvis du eller en du kender lider af traume og oplever søvnforstyrrelser eller fertilitetsproblemer, kan jeg hjælpe dig med at gennemgå helingsproces og genoprette balancen i dit liv.


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3951033/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4402098/

Mød Copenhagen Natural Fertility

Vanessa Hudson

Jeg hedder Vanessa, og det er mig som skriver her på Inspiration og Viden. Min mission er at gøre dit naturlige fertilitet så nemt som muligt, og at oplyse dig om alt den spændende forskning, som viser at naturlig fertilitet er muligt.

Jeg hjælper dig til naturlig fertilitet og sund graviditet. Igennem 16 år har jeg hjulpet kvinder ud af barnløshed og jeg kan også hjælpe dig.

Skriv en kommentar