Hvordan har du det med gynækologiske undersøgelser?

Gynækologiske undersøgelser kan du ikke komme uden om, hvis du skal til fertilitetsudredning på en fertilitetsklinik. Det er rutinearbejde for gynækologen, som er i gang med at udføre en klinisk undersøgelse med et praktisk blik, men for kvinden, er det en følsom, intim og afmægtig situation, som der skal tages højde for. 

Selv om de fleste fertilitetslæger giver sig god tid og kan skabe trygge rammer for deres patienter, er det en del af fertilitetsbehandlingen, som er svær for mange. Det er meget forskelligt, hvordan vi kvinder oplever det at blive undersøgt, og også hvordan vi har det med at skulle undersøges.  

Mange kvinder oplever en underlivsundersøgelse som ubehagelig og utryg. Underlivet rummer både følelser, nydelse, skam, blufærdighed og seksualitet. Det er en sårbar og intim position at ligge uden tøj på underkroppen, med benene i vejret og hvor den allermest private del af sig selv er blottet for en fremmed. 

En undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen i 2018 giver en indikation af problemet. Den viser, at 25%  af de kvinder, der bliver inviteret til screening for livmoderhalskræft, deltager ikke fordi de forbinder undersøgelsen med fysisk og psykisk ubehag. 

For nogen er situationen i sig selv allerede grænseoverskridende. De “bider det i sig”, og holder ud, til behandling er slut. Det hører jeg ofte om. Eller måske har de været i hænderne på et menneske, som ikke har lært at skabe et trygt rum, som det vigtigste i sit virke. Manglende kommunikation, upassende kommentarer og for lidt rutineprægede undersøgelser er ting som kan bidrage til en negativ oplevelse. 

Man skal ikke så mange år tilbage, hvor der slet ikke var fokus på “gode gynækologiske undersøgelser” og hvor mange har oplevet krænkelser, utryghed eller overgreb i forbindelse med underlivsundersøgelser. Jeg har haft kvinder i behandling for vulvodyni ( en tilstand med smerter i skeden ), som er opstået efter traumatiske oplevelser fra nogle af deres første undersøgelser som unge. . Når traume sætter sig i kroppen, kan det komme til udtryk i form af smerte og muskelspændinger. I fertilitetsbehandling kan smerter i forbindelse med ægudtagninger gøre det samme. 

Har du selv haft en dårlig oplevelse, som gør din fertilitetsbehandling ekstra udfordrende? 

Her vil jeg bruge den første session på at skabe nye, positive oplevelser omkring at være i fertilitetsbehandling. Hvis dit nervesystem er på vagt, skal det have hjælp at falde til ro igen. Jeg kan ikke understrege nok, hvor meget det vil hjælpe dig med din fertilitetsbehandling. En behandling virker 1000 gange bedre hvis kroppen er i stand til at tage imod. Det kan virkelig godt betale sig for at få de ønskede resultater – en graviditet!

Min erfaring og uddannelse som traumeterapeut betyder, at jeg kan hjælpe dig med de traumer, som står i vejen for dig og dit babyprojekt. Disse traumer kan forhindre dig i at tage imod fertilitetsbehandling. Der kan være alle mulige ting som kroppen har husket fra tidligere. Selv om du gerne vil have børn, er det ligesom kroppen bliver ved med at sige nej. 

Er du blevet nysgerrig på behandling af barnløshed med hjælp af traumeterapi, kan du læse mere her

Josefine siger ….

“Jeg var kun 19 og var hos min læge for at få en smear-test. Undervejs gjorde det ondt, og jeg sagde av. Hendes svar var: ‘Det her gør ikke ondt’. Oplevelsen var så traumatisk, at jeg udviklede vulvodyni bagefter og ikke kunne gennemføre flere gynækologiske undersøgelser. Jeg har senere mødt flere gynækologer som har været meget forstående og har givet mig god tid, men hver eneste gang har jeg haft ufrivillig muskelsammentrækninger som har gjort ubeskrivelig ondt. Det har givet mange udfordringer i forhold til at starte i fertilitetsbehandling. Jeg besøgte Vanessa, inden jeg skulle i gang på Trianglen. Jeg må sige at behandling har været både behagelig og forløsende hver eneste gang.. Jeg fik sluppet min angst omkring undersøgelser og de spændinger jeg havde i underlivet og gennemførte de første undersøgelser på en fertilitetsklinik. MEN det bedste af det hele er, at jeg er blevet gravid helt naturligt inden jeg startede op i IVF og nu venter min mand og jeg en lille pige til november! Det havde jeg ikke set komme!” 

Hvad kan du selv gøre inden en gynækologisk undersøgelse?

Hvis du er nervøs eller har haft ubehagelige oplevelser, er det en god ide, at du inden undersøgelsen deler dine bekymringer med lægen. Det kan du allerede gøre over telefonen når du bestiller tid, så det bliver noteret i din journal, men gør det også på selve dagen. På den måde vil lægen kunne tage ekstra hensyn. I kan fx sammen lave en aftale om, at du siger fra, hvis noget er ubehageligt, eller hvis du har brug for en pause. På den måde er det dig, der styrer tempoet, og det kan give en vis tryghed. Det er vigtigt, at du får en god oplevelse med undersøgelsen, føler dig informeret og er med i processen. 

Andre ting som kan hjælpe dig 

  • Castor oil packs er fantastiske for afspænding og til at fjerne affaldsstoffer fra underlivet. ( Må kun bruges i cyklus  inden ægløsning ) Du kan læse om hvordan man laver sådan en her … ( link til anden blog indlæg som jeg sender også)
  • Bachs blomsterterapi nødhjælpsdråber, kan indtages 2-3 dage inden undersøgelsen. Du tager ca 6 dråber i løbet af dagen, enten direkte i munden eller i et glas vand. 
  • At ligge med en varmepude på maven aftenen inden, kan hjælpe meget på afspændinger af underlivet.
  • En lille grounding meditation mens du sidder i venteværelset, vil være med til at berolige dit nervesystem og forstærke din energi. Forestil dig, at der vokser store rødder ned gennem jorden fra dine fodsåler. Forestil dig, at når rødderne når ned til jordens kerne, trækker de en stærk rød farve tilbage til dig, som du fylder din krop med. ( den røde farve er din jordforbindelse )
  • Et lille fif jeg har som plejer at virke er, at du har et bolsje i lommen. Helst det som smager af meget fx stærk lakrids, eller noget surt. Du propper den i munden lige så snart som du har lagt dig op på briksen. Det er et trick man har brugt med spædbørn som skal vaccineres, dog har man brugt sukkervand til dem. Smagen af bolsjer aktiverer mundvand og det parasympatiske nervesystem ( en afslappet tilstand ).
  • Kom og få en behandling som afbalancerer dig en af dagene op til og husk at fortælle mig, at du vil forbedre kroppen til undersøgelsen.

Har du selv haft en dårlig oplevelse? 

GOD GU samler vidnesbyrd, anonymt, for at belyse oplevelserne. Vidnesbyrdene vil blive sendt til Sundhedsstyrelsen, når de har indsamlet et vist antal. https://godgu.dk/ Her kan du også få  inspiration til hvad du kan gøre for at få en positiv oplevelse ved gynækologiske undersøgelser.  Der er også inspiration til fagpersoner.

Mød Copenhagen Natural Fertility

Vanessa Hudson

Jeg hedder Vanessa, og det er mig som skriver her på Inspiration og Viden. Min mission er at gøre dit naturlige fertilitet så nemt som muligt, og at oplyse dig om alt den spændende forskning, som viser at naturlig fertilitet er muligt.

Jeg hjælper dig til naturlig fertilitet og sund graviditet. Igennem 16 år har jeg hjulpet kvinder ud af barnløshed og jeg kan også hjælpe dig.

Skriv en kommentar